Ми в соцмережах:
Мова сайту:
[google-translator]

Декілька порад першої допомоги при травмах

dmitriy 07.07.2020 0 Comments
В наш неспокійний час ніхто не застрахований від травм які можуть трапитись будь-де і будь с ким. І хоча насправді, більшості травм і небезпечних ситуацій можна уникнути, все ж таки слід піклуватись про своє здоров’я.
Саме тому ми підібрали декілька порад першої допомоги при травмах, які допоможуть швидко відреагувати та запобігти ускладненням:
1. Вивихи
Перша допомога при вивиху полягає в проведенні заходів, спрямованих на зменшення болю: холод на ушкоджений суглоб, використання знеболюючих засобів (анальгін, амідопірін, промедол, етиловий спирт тощо), іммобілізація кінцівки в тому положенні, яке вона зайняла після травми. Верхню кінцівку підвішують на косинці, нижню іммобілізують за допомогою шин і підручних засобів.
2. Переломи кісток
Перша медична допомога при переломах полягає в запобіганні подальшого зміщення відламків та травмуванню ними оточуючих тканин, проведенням транспортної іммобілізації, а також запобіганні ускладненням, пов`язаним з травмою (шок, кровотеча, інфекція). Тобто, перед іммобілізацією необхідно зупинити кровотечу (туга пов`язка чи джгут), накласти асептичну пов`язку на рану, ввести знеболюючі засоби (морфін, промедол, анальгін, пентальгін, баралгін).
3. Іммобілізація
Транспортна іммобілізація при ушкодженнях хребта. Ушкодження хребта частіше бувають при падінні з висоти, прямому і сильному ударі в спину (автотравма). Переломи шийного відділу хребта часто спостерігаються при ударі об дно при пірнанні. Перелом хребта – особливо тяжка травма. Ії ознаками є дуже сильний біль у спині навіть при незначних спробах руху. При переломі хребта можлива травма спинного мозку (розрив, стиснення), що проявляється паралічем кінцівок (відсутність в них рухливості) та провідниковими розладами чутливості. При переломах хребта навіть невеликі зміщення хребців можуть викликати розрив спинного мозку, ось чому категорично заборонено садити чи ставити на ноги потерпілого. Перш за все необхідно створити умови для повного знерухомлювання.
Транспортна іммобілізація при ушкодженнях кісток плечового пояса. При ушкодженнях ключиці і лопатки основна мета іммобілізації – створення спокою і усунення дії важкості руки і плечового пояса, що досягається за допомогою косинки або бинтових пов’язок. Іммобілізація косинкою здійснюється шляхом підвішування руки з вкладеним в пахову западину валиком. Можна проводити іммобілізацію пов’язкою типу Дезо. Транспортувати таких хворих треба в положенні сидячи. При переломах ключиці можливе фіксування ліктьових суглобів за спиною. Руки хворого при цьому мають знаходитися у зігнутому в ліктях положенні.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *