Корисна інформація про каву

Доброго вихідного дня!
Сьогодні підготували для Вас корисну інформацію про каву. 

Кава відноситься до тих напоїв, які люблять і п’ють майже всі. Більшість людей починають свій день з чашечки кави, а деякі п’ють її впродовж всього дня. Чи небезпечно це? І, взагалі, чи настільки шкідлива кава, як багато хто вважає? А може від кави більше користі, ніж шкоди?
Важко визначити, де вперше з’явився цей напій, але існує думка, що його почали пити в провінції Ефіопії Кафа – звідси й походить назва.
За свою більш ніж тисячолітню історію кава обійшла всі країни і континенти, побувавши на сніданках як у сильних світу цього, так і простих обивателів. У 1995 році кава стала найпопулярнішим напоєм в світі. Більш ніж 400 мільярдів чашок випивається щорічно. Більш того, це – товар, що стоїть другим у світі після нафти.
Каву на Україні п’ють вже більше трьох століть. Вперше цей напій з’явився в Києві в кінці сімнадцятого століття. Цю традицію в Київ привіз шотландець Патрік Гордон, який деякий час був комендантом Києва.
Зараз існують безліч суперечок про те, наскільки шкідливий цей напій і чи є якась користь у його вживанні. Деякі вчені вважають, що він шкідливий тільки жінкам, інші ж вважають, що кава в помірних дозах добре впливає на весь організм вцілому.
Кава – це наркотик?
Головне, в чому звинувачують каву – це в можливості виникнення наркотичної залежності від неї. Багато лікарів дотримуються думки, що кофеїн – це наркотик, який може викликати серйозну психологічну і фізичну залежність. Інші вважають, що каву можна порівнювати з шоколадом. І кава, і шоколад збільшують рівень гормону щастя – серотоніну, який діє на центри задоволення в головному мозку. Однак до категорії наркотичних речовин каву віднести все ж не можна. Лікарі вважають, що будь-які наркотики повинні володіти трьома властивостями: викликати звикання (тобто для досягнення ефекту, дозу потрібно постійно збільшувати), а також психологічну та фізичну залежність. Кава ж задовольняє лише одному з цих вимог: вона дійсно може викликати фізичну залежність (при повній відмові від кави у багатьох спостерігається головні болі, сонливість, загальмованість, розсіяність, дратівливість і нудота). Але ці явища швидко минають, а тому припинити пити каву можна в будь-який момент.
Що занадто – то не здраво!
І все ж абсолютно нешкідливим напоєм каву назвати не можна. Лікарі не рекомендують її пити людям з ішемічною хворобою серця та атеросклерозом. Не рекомендується вона і при захворюваннях нирок, а також при підвищеній збудливості, безсонні, гіпертонії і глаукомі. Крім того, не варто пити каву дітям і літнім людям. Якщо 2 чашки кави в день можуть зняти втому, поліпшити увагу, збільшити швидкість реакції і фізичну витривалість, то великі дози (для кожної людини вони свої), навпаки, викликають підвищену дратівливість і нервозність.
Кава і серце.
Багато вчених стверджують, що зловживання кавою може істотно збільшити ризик серцевих захворювань. Так, якщо ви випиваєте в день більше 6 чашок кави, то ризик серцево-судинних захворювань збільшується у вас на 71%.
Кава і тиск
Якщо у вас підвищений артеріальний тиск (гіпертонія), то кавою вам краще не зловживати. Але ось чи може кава підвищити тиск у здорової людини? Хоча цей факт поки залишається спірним, мабуть, підвищитися воно все ж може. Але лише на короткий час, та й то лише з непривички. У тих, хто постійно п’є каву, цей ефект зникає.
Чи допомагає кава думати?
Більшість вчених сходяться на тому, що кава дійсно може підвищити працездатність, зняти втому і стимулювати розумову діяльність. За все це відповідає кофеїн, який покращує кровопостачання головного мозку. У чашці кави його зміст приблизно 90-150 мг. Крім того кофеїн знижує апетит і збільшує загальний обмін речовин, що сприяє розпаду жирової тканини.
Сублімована кава
На жаль, справжню каву в зернах ми п’ємо не часто. Зазвичай під словом «кава» мається на увазі баночка з його розчинною аналогом. На жаль, по своєму смаку і аромату вона дуже віддалено нагадує справжню каву. До речі, навіть винахідник розчинного напою швейцарський хімік Макс Моргенталлер вважав це своєю великою творчою невдачею.
Багато хто чомусь переконані, що кофеїну в розчинній каві менше, ніж у сьогоденні. Так от, все якраз навпаки! Розчинна за цим показником значно обганяє кави в зернах. Причому, чим якісніше і дорожче розчинна кава, тим більше в ньому кофеїну. Саме через це лікарі все ж рекомендують пити його якомога рідше, віддаючи перевагу справжній каві, звареного за всіма правилами. І смачніше, і для здоров’я корисніше!