Ми в соцмережах:
Мова сайту:
[google-translator]

ЩО ТАКЕ НІТРАТИ І ДЕ ВОНИ МІСТЯТЬСЯ!

dmitriy 07.07.2020 0 Comments
ЩО ТАКЕ НІТРАТИ І ДЕ ВОНИ МІСТЯТЬСЯ!
Нітрати – це солі азотної кислоти, які також називають селітра. Ці солі є частиною багатьох рослин, ґрунту і навіть нашого організму.
Варто зазначити, що більшість здорових людей не матиме проблем з нітратами, адже в допустимих нормах нітрати абсолютно не страшні. Проте, якщо їх споживати з їжею або водою надто багато, вони починають концентруватися в організмі у великій кількості й тоді перетворюються на нітрити, які вже дійсно несуть шкоду.
ЯК МІНІМІЗУВАТИ ШКОДУ НІТРАТІВ НА ОРГАНІЗМ
Отримати небезпечні дози нітратів не так і просто, але якщо ви все ж переймаєтесь з цього приводу, то ось кілька порад, що допоможуть мінімізувати шкоду від нітратів та споживати їх менше:
• Можна вживати менше овочів, фруктів та ягід з першого врожаю – нітратів в них все-таки може бути трохи більше. Тому ваша підозра, що не треба їсти перші кавуни – частково виправдана
• Їжте тільки ті частини овочів та фруктів, що містять найменше нітратів
Це зовсім не обов’язкова процедура, яка у більшості ситуацій буде невиправданою. Але у деяких випадках (наприклад, якщо ви знаєте про високий рівень нітратів у ґрунтових водах) від цих частин можна позбавитись перед споживанням. У столових буряків потрібно відрізати верхню та нижню частину коренеплодів, у кабачків – шкірку, в огірків та редиски – відрізати хвостики та очистити від шкірки, в капусті варто позбавитись верхніх листків та не їсти качан. Кавуни, як і дині, найбільшу частину нітратів накопичують в недостиглій частині м’якоті, яка прилягає до шкірки. Особливо ці поради актуальні для дитячого харчування.
• Готуйте овочі
Одним із ефективних способів зменшити кількість нітратів є виварювання. За 40-50 хвилин кількість нітратів зменшується приблизно на 40-80%.
• Не купуйте нітрат-тестери, бо вони не працюють
Ці прилади вимірюють електропровідність солевмісних розчинів загалом, тому враховуються не тільки нітрати, а й всі інші солі – фосфати чи натрієві, які насправді нам потрібні. Похибка таких вимірів може досягати мало не 1000%. Визначити достовірно кількість нітратів можна тільки в лабораторних умовах.
І пам’ятайте, овочі, фрукти та ягоди – це невід’ємна частина здорового харчування. Боятися нітратів і тому знижувати їхню кількість у раціоні – абсолютно не потрібно.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *