Яку спецію дієтологи рекомендують вживати людям старше 65?

Втрата апетиту у літніх може бути пов’язана з:
прийомом деяких лікарських препаратів,
депресія,
погіршенням настрою
,втратою інтересу до життя,
порушенням чутливості до запахів і смаку їжі. Так, у чверті людей старше 65 років втрачається здатність відчувати один з чотирьох смаків: солодкий, гіркий, солоний, кислий.Гірчиця, якщо її регулярно додавати в їжу, допомагає підвищити апетит і не допустити можливих проблем. Як і інші гострі і пряні спеції, вона подразнює слизову ротової порожнини і шлунку, стимулюючи слиновиділення і секрецію шлункового соку — в результаті поліпшується апетит і травлення в цілому.
Лікарі назвали ще 4 корисних властивості гірчиці:
Має протизапальну дію,
Має антиоксидантний ефект,
Зміцнює імунітет,
Уповільнює утворення каменів в жовчному міхурі.
Від гострої і пряної їжі краще відмовитися тим, у кого є:
захворювання шлунково-кишкового тракту,
алергія,
зайва вага.
6 причин їсти гостру їжу кожен день
Поліпшити травлення;
Боротися з мікробами, що потрапляють в травний тракт разом з їжею. Це відбувається завдяки капсаїцину — особливій хімічній сполуці в рослинах, яка викликає характерне відчуття печіння в роті при вживанні гострих продуктів;
Заспокоїтися і поліпшити настрій. Гостра їжа підвищує в організмі рівні гормонів задоволення — вони заспокоюють, знижують стрес, притупляють біль;
Полегшувати перебіг ГРВІ. Гостра їжа сприяє очищенню носових ходів і відходженню слизу з бронхів. Це знову все завдяки дратівній дії капсаїцину — він забезпечує розширення судин і приплив крові;
Поліпшити кровообіг і знизити тиск. Гостра їжа створює відчуття тепла, а розширення судин і виділення адреналіну призводять до зниження кров’яного тиску;
Схуднути. Завдяки капсаїцину прискорюється кровотік, поліпшується робота серцево-судинної системи, зайва рідина і токсини краще виводяться з організму. Головне, не пересолювати їжу — інакше надлишок солі в їжі переважить всі позитивні властивості гострих продуктів, зберігши воду в тілі у вигляді набряків.