Ми в соцмережах:
Мова сайту:
[google-translator]

ЯК ПІДГОТУВАТИСЯ ДО СТРАСНОГО ТИЖНЯ

admin 19.04.2022 0 Comments
❓

😇Кожен день Страсного тижня називається Великим. У храмах проходять особливі служби — найбільш урочисті у всьому церковному році.

🙏ВЕЛИКИЙ ПОНЕДІЛОК: у цей день на церковних службах згадують сюжет зі Старого завіту — про патріарха Йосифа, проданому власними братами в рабство. Патріарх починає чин мироваріння. Цей ритуал відбувається раз на рік і являє собою виготовлення особливого освяченого ароматичного масла (миру), що застосовується для помазання після хрещення.

🙏ВЕЛИКИЙ ВІВТОРОК: богослужіння оповідають про те, як Христос говорив з людьми в Єрусалимському храмі, про його притчі учням: про таланти, воскресіння мертвих і Страшний суд.

🙏ВЕЛИКА СЕРЕДА: по Біблії, Юда Іскаріот в цей день вирішив зрадити Христа за 30 срібняків. Також згадують грішницю, яка омила ноги Ісуса і помазала їх миром. У храмі востаннє на Страсному тижні читається молитва з поклонами. Вважається, що Господь спокутував гріхи людей, і після Великої середи поклони під час літургії скасовуються до Трійці.

🙏ВЕЛИКИЙ ЧЕТВЕР: Таємна вечеря. Увечері починається одна з найдовших служб в році, «Дванадцять Євангелій» (12 частин з чотирьох Євангелій), на якій згадують страждання Христа. Віруючі, які прийшли в храм стоять на ній із запаленими свічками, які, за традицією, намагаються не гасити до повернення додому. В цей день віруючим потрібно причаститися. Крім того, у Великий четвер готують будинок до Великодня — фарбують яйця, печуть паски, прибираются і перуть одяг, тому він отримав назву також Чистий четвер.

🙏ВЕЛИКА П’ЯТНИЦЯ: день жалоби, тому що в п’ятницю Христос був засуджений і розп’ятий. Служба присвячена спогадам про страждання Спасителя на хресті. З вівтаря виносять плащаницю, зображення Христа, що лежить у гробі, а віруючі вклоняються до неї.

🙏ВЕЛИКА СУБОТА: на урочистому богослужінні говорять про поховання Христа і його перебування у гробі. При цьому священики вже в цей день надягають світлі святкові шати. Освячують принесені людьми в храм паски, фарбовані яйця. Головна служба починається увечері в суботу. В Єрусалимі в храмі Воскресіння Христового сходить благодатний вогонь. Віруючі зустрічають Великдень.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *